KONTAKT      BLOG

Smart shopping w odżywianiu

12 czerwca 2017

 

 

Wiedza o szkodliwości nadmiaru soli, cukru i tłuszczu stała się już powszechna, ale Polacy wciąż konsumują ich za dużo.

Sól - dzienna dawka to płaska łyżeczka - przeciętnie zjadamy conajmniej dwa razy tyle (sól jest ukryta w większości produktów przetworzonych)
Cukier – średnio spożywamy 2 łyżeczki dziennie, podczas gdy lepiej nie jeść go w ogóle (poza tym naturalnym, zawartym w owocach i warzywach)
Tłuszcz - średnio Polak w ciągu roku spożywa 23 kg tłuszczu roślinnego i prawie 13 kg tłuszczu pochodzenia zwierzęcego – w sumie prawie 36 kg, podczas gdy zalecana ilość to ok. 25 kg na rok

Jak zastosować wiedzę w praktyce?

Decyzję o tym, co będziemy jeść podejmujemy przed sklepową półką. A ta jest pełna podobnych do siebie produktów różnych marek. Wybieramy więc to, co zwykle lub to co jest reklamowane jako zdrowe, bo tak jest prościej i wygodniej. Kupując rutynowo, nie zwracamy uwagi na informacje na etykiecie. Tymczasem wystarczy raz ją przestudiować, porównać z innymi i potem już zawsze, bez wysiłku dokonywać zdrowszych wyborów, wkładając do koszyka produkty o mniejszej zawartości soli, cukru i tłuszczu.

Czytanie etykiet produktów spożywczych i wiedza, jak przełożyć te informacje na zdrowsze wybory żywieniowe to okazja, aby bez wysiłku związanego z przejściem na rygorystyczną dietę, dokonać zmiany diety i nawyków żywieniowych swoich i swoich najbliższych.

Różnice w zawartości soli, cukru i tłuszczu w ramach jednej grupy produktów spożywczych mogą sięgać nawet kilkuset procent. Przykładowo sery mogą zawierać od 1,5 do niemal 5 g soli w 100 g, polędwica (wędlina) od 1,8 do niemal 4 g soli w 100 g produktu, a różne gatunki pieczywa – od 0,3 g do 1,8 g soli w 100 g wyrobu. Podobne różnice występują pod względem zawartości cukrów i tłuszczu w obrębie tych samych grup produktowych. Znaczną część niezdrowych składników zjadamy nieświadomie. Rzadko zdajemy sobie sprawę, że niemałe ilości soli znajdują się np. w produktach cukierniczych. Zwykle lody, kojarzące się jedynie z cukrem, to prawdziwa bomba tłuszczowa, zaś duże ilości cukru zawierają niektóre gatunki jogurtu. Tzw. ukryty tłuszcz, ukryta sól i ukryty cukier są głównymi winowajcami przekraczania zdrowych norm spożycia tych składników. Tymczasem zmniejszenie ich spożycia znacząco obniża ryzyko zachorowania na choroby przewlekłe. W Wielkiej Brytanii wyliczono, że ograniczenie spożycia soli już o 1g to o 18% mniej zawałów i 24% mniej udarów.

Zjawisko „smart shoppingu” w Polsce zdaje się dopiero raczkować, choć jest podstawą zdrowego życia. Zdrowsze odżywianie wcale nie musi nas ograniczać w codziennym życiu. Wystarczy dawka wiedzy i właściwie zaopatrzona lodówka. Prowadzimy warsztaty o tej tematyce, gdzie w przystępny sposób uczymy uczestników "smart shoppingu".

Infografika Instytutu Żywności i Żywienia, jak czytać etykiety.

Źródło: Opracowanie własne na podstawie materiałów Instytutu Żywności i Żywienia, kampania “Mniej cukru, soli, tłuszczu? Kupuję to!”

 

 

© 2015 Be Well | Created by wronski desing